Google annonsering – så går det till
Google AdWords är de annonser man ser efter att man har gjort en sökning på Google. De finns överst, till höger och ibland längs ner på den sida som visar sökresultatet. Enkelt förklarat är att du köper ett eller flera sökord eller sökordsfraser som du tror att dina potentiella kunder använder för att söka efter det du har att erbjuda. Du anger hur mycket du är villig att betala när någon klickar på din annons (sökorden). Du betalar endast når någon klickar på annonsen medan visningen av annonsen är gratis.
Sökordsannonserna är relevanta!
Den avgjort stora fördelen med denna typ av annonsering är att den är relevant. Relevans är ett ledord för Google och det betyder för dig som annonsör att när någon söker på just dina sökord och får annonser som handlar om just detta. Detta görs att annonserna inte upplevs som störande eller påträngande då de faktiskt visar det du sökte på och upplevs då som relevanta.
Jämfört med traditionell annonsering i TV, radio och tidningar så har man en betydligt större frihet. Du kan närsomhelst ändra i dina annonser, skriva om annonstexterna, pausa en viss annons och du kan ta bort det när du vill. Det bästa av allt och som tidningar, tv och radio inte klarar av är att allt går att mäta, hur många som klickar, när de klickar, vilka sökord som fungerar bäst, hur många som ringer, vilka regioner m.m. Hur många tidningar kan tala om för dig att så många har ringt på din annons? Kopplar man ihop sitt AdWords-konto med Googles gratisverktyg Analytics så är allt mätbart.
Hur går det till med sökordsannonsering?
1. Starta med att noga välja ut de nyckelord d.v.s. sökorden som är relevanta för just ditt företag, produkt eller tjänst. Det kan vara enstaka ord eller fraser (fraser är mycket vanligt i sökningar).
2. Bestäm en daglig budget det man maximalt vill spendera per dag. Du kan även välja olika bud för olika sökord, kanske vissa ord eller fraser som är värt att lägga lite extra på. Du kan även låta AdWords sköta budgivningen och ha samma bud på alla sökord.
3. Bestäm hur länge du vill att dina annonser (kampanjen) ska visas. Är det första gången kan man starta med en liten mindre budget och under en kortare tid. Då kan man utvärdera kampanjen och se vad som fungerade bäst.
Sen skapar man sina annonser och skriver så bra och lockande annonstexter som möjligt. Du kan använda flera olika annonser för samma kampanj vilket vi rekommenderar, då kan man relativt snabbt se vilka annonser som får bäst resultat.
4. Välj målsida för din annons. En målsida är just den sida på din webbplats som besökaren kommer till när de klickar på annonsen. Har du en annons om en produkt så är det viktigt att man hamnar på just den produktsidan i stället för att hamna på startsidan. Har du fler annonser så kan du ha olika målsidor för annonserna.